• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
Als hout en stenen spreken
Zondag, 16. September 2018, 15:00 - 17:00

De mythe van het Noormannenpoortje wordt ontrafeld in de Ioannistsjerke Wier

Hoe het nu precies zit met dat poortje, is één van de vele geheimen waarin de aanwezigen door Wijnand Dijkstra ingewijd zullen worden.

Wat Wijnand vertelt in “Als hout en stenen spreken” is overigens veel meer dan een gewone lezing.

Om niet in droge feiten en weetjes te verzanden, maakt hij veel zaken duidelijk aan de hand van een model van een oud Fries kerkje. Het model, dat hij zelf maakte, compleet met doopvont en altaar, is gebaseerd op de eerste kerkelijke bouwkunst in Friesland.

Maar eerst krijgt de buitenkant van de kerk krijgt ruim aandacht. De vraag “Waarom kun je deze kerk gebruiken als kompas?” zal ongetwijfeld beantwoord worden, net als veel andere vragen.

 Binnen gaan wij even de preekstoel op en kijken we in en achter het orgel. Zo komen we heel wat meer te weten van onze oude cultuurschatten.

De nadruk ligt op de oude Romaanse kerken in Friesland, maar Wijnand maakt ook uitstapjes naar de rest van Noord-Nederland.

Wijnand Dijkstra groeide op in Rinsumageest. Op het kerkhof daar trokken de bijzondere planten zozeer zijn aandacht dat hij uiteindelijk biologieleraar werd. Hij was ook lange tijd excursieleider bij de St. Oude Groninger Kerken. Nu doet hij hetzelfde bij de St. Alde Fryske Tsjerken. Daardoor heeft hij vrije toegang tot een grote hoeveelheid fotomateriaal van de Stichting, waarmee hij zijn verhaal illustreert.

 

Als hout en stenen spreken – Wijnand Dijkstra

Zondag 16 september 2018 om 15:00 uur

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 10,00

Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 0518-471123

 

Is je scherm te klein voor deze agenda? klik hier.

Binnenkort:

za 20 juli, 13:30 uur
Kunst Kijken in Kerken


za 27 juli, 13:30 uur
Kunst Kijken in Kerken


 

 

 

 

 

 

wapen Wier.png

 

Bedankt voor uw bezoek aan onze website,

en oant sjen yn Wier!