• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
Anne-Goaitske Breteler - De traanjager
Zondag, 19. Mei 2019, 15:00 - 17:00

Anne-Goaitske Breteler vertelt over de walvisvaart alsof ze erbij was. En u ook.

Zondag 19 mei is Anne-Goaitske Breteler, schrijfster van het boek “De traanjagers”, te gast in de Ioannis Teatertsjerke in Wier. Met verhalen, foto’s en filmpjes brengt zij de Friese walvisvaart tot leven.

 Al op jonge leeftijd raakte Anne-Goaitske gefascineerd door de geschiedenis van de Friese walvisvaart. De entourage van haar scholierenbaantje speelde daarbij een grote rol. Ze werkte destijds in café De Bûnte Bok, in Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. In het café hoorde zij de sterke verhalen, de bijnamen van de stamgasten en zag zij de overgebleven ornamenten. Voor haar was dat genoeg reden om in het verleden te duiken. Voor het boek bezocht Anne-Goaitske een aantal nog levende walvisvaarders thuis. De herinneringen die de mannen op hoge leeftijd nog hebben, de sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de walvisjagers, het wordt allemaal op een integere en ook fraaie wijze beschreven. Ook de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue. En natuurlijk de walvisjacht zelf.

De uitgave van het boek leverde mooie recensies op: "Het is of je meebladert in het geheugen van de jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de Zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij. En daar dan monter over schrijven." (Midas Dekkers) en "Als leerlinge in de cursus literaire non-fictie viel Anne-Goaitske Breteler al op door haar onderkoelde schrijfstijl. Geweldig dat hieruit “De traanjagers” is voortgekomen." (Frank Westerman).

 

Anne-Goaitske Breteler - De traanjagers

Zondag 19 mei 2019 om 15:00 uur

Entree € 7.50

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 3a, Wier

Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0518-471123

 

Is je scherm te klein voor deze agenda? klik hier.

Binnenkort:

Geen evenementen

 

 

 

 

 

 

wapen Wier.png

 

Bedankt voor uw bezoek aan onze website,

en oant sjen yn Wier!